Reprezentarea secetei în presa scrisă online: o analiză comparativă România-Spania - Nistor, Luiza (Calitatea Vieții, 2024)
Schimbările climatice reprezintă o problemă fundamentală și complexă, cu implicații ecologice, sociale și economice semnificative pentru întreaga lume. Schimbările climatice pot contribui la intensificarea secetelor. Seceta reprezintă, de asemenea, o problemă semnificativă, având consecințe fundamentale asupra mediului, economiei și comunităților umane. Dincolo de importanța schimbărilor climatice și a consecințelor acestora asupra fenomenelor meteorologice, precum seceta, sunt importante discursurile care organizează realitatea socială. Mass-media are un rol esențial în informarea și educarea publicului cu privire la impactul secetei și al schimbărilor climatice, iar prin prezentarea corectă a informațiilor științifice și a datelor relevante poate ajuta publicul să înțeleagă aceste fenomene. Prezenta cercetare reprezintă un studiu cantitativ-calitativ ce investighează comparativ 400 de articole de știri despre secetă, atât din presa românească, cât și din cea spaniolă, publicate online în perioada 20232024. O primă concluzie a acestei cercetări este că atât presa românească, cât și cea spaniolă, se caracterizează prin lipsa discursurilor privind schimbările climatice. De asemenea, atât presa românească scrisă online, cât și cea spaniolă acordă o atenție deosebită efectelor economice ale secetei, dar nu și asupra relației dintre secetă și schimbările climatice. Articolele privind seceta se concentrează în principal pe consecințele acesteia, mai puțin pe analiza cauzelor fenomenului.